Кадър Нова и БулфотоНамереният мъртъв 31-годишен военен Тодор Манчев е бил

...
Кадър Нова и БулфотоНамереният мъртъв 31-годишен военен Тодор Манчев е бил
Коментари Харесай

Гаджев, ГЕРБ: 30 минути след като е открит мъртъв лейтенант Манчев стаята е почистена

Кадър Нова и Булфото

Намереният мъртъв 31-годишен военен Тодор Манчев е бил оправдан 20 дни след гибелта си, упрекват пенсионирани полковници, твърди пред " 24 часа " Христо Гаджев от ГЕРБ.

Дори в дните на учението в Ново село, където Манчев умира, той е бил привикван на разпити

" След като стана обществено известно на 20 юли, че лейтенант Манчев е умрял, аз изисках на 30-и по линия на парламентарния надзор другите документи от инспекции, осъществени преди този момент. Имахме при започване на август среща със фамилията му в Народното събрание. Не по някакви офиси. Семейството му ни потърси и ни помоли да не оставяме нещата неизяснени. Разказаха ни какво са знаели, какво се е случило с него от май насам. Всичко, което те като семейство знаят.

- Споменахте, че те са разказали, че стаята, в която е намерено тялото, е била почистена половин час откакто го намират.

- Това го разбираме от родителите. Те са комуникирали с негови сътрудници след случая. Допреди 2 дни всички си мислехме, че става въпрос за самоубийство, даже и родителите му.

Тях ги е озадачило, че негови сътрудници, които са били на учението, са споделили, че безусловно половин час откакто са разкрили тялото и е било изнесено, е подредено разчистване на стаята. С какъв претекст - не знаят. Защо на място, на което е открит умрял, толкоз бързо би трябвало да се направи главно разчистване? Това беше една от аргументите, заради които ни търсиха.

На 11 май се случва случаят, на 12-и притежателят на склада отива да рапортува. По стичане на събитията това стига до ст. лейт. Манчев. Той предава по команден ред за нарушаването, само че очевидно не е взето решение, че случаят е задоволително значим, и надлежно, най-малко по документите, излиза, че притежателят на склада е върнат и му е казано да се оплаче в Министерство на вътрешните работи.

- Става дума за случая с нахлуването на американски военни в склад край Чешнегирово?

- Да, само че до такава степен почти завършва ролята на американските военни.

Собственикът на склада си е търсил правата, само че не е срещнал помощ. Затова е разгласил видеата от охранителните камери на 28 май. На идващия ден излиза министър Панайотов и декларира, че ще търси най-сериозна отговорност от отговорните за случая. Още същия ден стартира първата инспекция, която приключва на идващия ден, т.е. за два дни. Тя небрежно упреква и санкционира лейт. Манчев и майор Георги Мерджанов за това, че не са си свършили работата.

Министърът разумно тогава назначава и инспекция на инспектората на Министерството на защитата. Тя стартира на 1 юни и продължава до 14-и. По време на инспекцията лейт. Манчев дава сведения, уличаващи в закононарушения негови началници. Той приказва за подправяне на подписи, смяна на документи и други съществени закононарушения. Този отчет е показан на 15 юни на министъра на защитата, който обаче го държи на бюрото си до 25 юни.

Самият отчет съдържа 6 оферти. Първото е отчетът да бъде изпратен до Военна прокуратура поради сигналите за закононарушения и да преценяват дали да се образува досъдебно произвеждане. Второто е да бъдат осъдени други двама военнослужещи, които инспекторатът счита за отговорни по случая в Чешнегирово. Третата точка е на Манчев и Мерджанов да не им бъде търсена повече дисциплинарна отговорност. Останалите оферти са механически. Резолюцията на министъра е, че утвърждава отчета, само че без второто и третото предложение.

Въпросът е: Защо отчет, уличаващ чиновници на една работа в закононарушение, се дава на същата работа? По този метод хората, против които лейт. Манчев свидетелства за закононарушения, схващат, че той е свидетелствал против тях, и всичко това е предадено на прокуратурата. Може би това е главната причина, поради която е бил подложен на голям напън.

- Получили ли сте формален отговор от военния министър по случая?

- На 13 август получих 3 документа от министъра. От тях излиза наяве, че втората инспекция на Военна полиция стартира при започване на юли и завършва през август. Дори в дните на учението в Ново село, където умира Манчев, той е бил привикван на разпити, само че разумно не е могъл да отиде.

Стига се до гибелта, за която си мислехме, че се дължи на самоубийство на база психологическия напън, упражняван върху него. Според родителите му това няма по какъв начин да е по този начин. Бил е финансово удовлетворен, предстояла му е женитба при започване на август и чака дете. Не наподобява на човек, който би се самоубил.

След като направихме проблема политически от трибуната на Народното събрание на 6 август и декларирахме, че желаеме да се направи анкетна комисия, няколко дни по-късно Военна полиция завършва следствието и излиза с последния си отчет, в който в действителност открива, че Манчев няма никакво отношение по случая в Чешнегирово и той е почтен.

Открива също по този начин, че отговорни са няколко полковници и майори, негови началници, които в това време са се освободили от армията. Тоест лейт. Манчев е почтен, само че това го откриват 20 дни след гибелта му, двама майори са осъдени със “забележка ”, а други четирима от неговите началници към този момент са се пенсионирали, напуснали Военна полиция, взели са си 20-те заплати  и не можело да им бъде търсена дисциплинарна отговорност. Вече по никакъв метод не може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.

Продължение в 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР